Köklü bir araba markası olan Jaguar, spor ve lüks otomobil üretiminden önce Swallow Sidecar Company adında motorlara yan sepet üretimi yapan bir firmaydı.

Bu dünya devi İlk kez 1935 de Jaguar ismi ile karşımıza çıkıyor. Bir İngiliz efsanesi haline gelen Jaguar daha ilk ürettiği tasarım harikası spor modellerinde dikkatleri üzerine çekti. Hatta Hollywood’un altın çağı olarak görülen 1940-1950 dönemlerinde Hollywood yıldızlarının ilk tercihleri arasına girdi.

Jaguar markasının kurucusu olan Bill Lyons’un otomotiv sektörüne olan katkılarından dolayı İngiltere’de şövalye unvanı aldığını ve Sör William Lyons olarak anıldığını biliyor muydunuz?

Günümüzde ise Jaguar; XJ, XE, XF, F-PACE, E-PACE ve I-PACE modelleriyle hızlı, şık ve konforlu araç üretimine devam ediyor.  Dünyadaki enerji problemi göz önüne alındığında, sürücülerin tercihleri elektrikli araçlardan yana olmaya başladı. Jaguar ise elektrikli araç piyasasına tamamen elektrikli olan ilk otomobili I-PACE ile giriş yaptı.

Jaguar’ın tamamen elektrikli olan SUV modeli I-PACE, yırtıcı dış tasarımı ile otomobil severlere etkileyici bir görünüm sunuyor. Bu etkileyici görüntüsünün yanında teknolojiyi ve konforu ön planda tutan iç tasarımını da es geçmemek gerekiyor.  I-PACE de bulunan hemen hemen her özelliğini kontrol edeceğiniz geniş dokunmatik bir multimedya ekranı bulunuyor. İç tasarımında ise sizlere en konforlu sürüşü sağlamak için özel bir deri tercih edilmiş.

En dikkat çekici özelliklerinden birisi de araç anahtarı gibi işlev gören ‘’Active key’’ adı verilen akıllı bir bilekliğin olması. Bagaj kapağında yer alan sensöre bilekliği okutarak aracı açmak ve kilitlemek mümkün.

JAGUAR I-PACE; Adaptif hız sabitleyici özelliği ile öndeki aracın hızına ve mesafesine göre hızınızı sabitleyebilen, acil durum frenleme sistemi ile otomatik ani fren yapabilen güvenlik sistemlerinin yanı sıra içinde bulunan görüntüleme ve kamera sistemi sayesinde trafik işaretlerini tanımlayabiliyor. Güvenliğin önem verildiği bu mühendislik harikası araç aynı zamanda şeritte tutma yardımı ile yanlışlıkla şeritten çıkma durumunu fark edip şeridinize girmenizi sağlıyor.

Jaguar I-PACE bu özelliklerinin kolektif olarak kullanımı söz konusu olduğunda neredeyse sürücüye ihtiyaç duymadığını söyleyebiliriz.

400 beygirlik güç üretebilen SUV modelindeki bu muhteşem elektrikli otomobil ile yakından tanışmak için Youtube kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Deniz ERGÜNLÜ